Gitaar kopen: een elektrische, akoestische of klassieke?

Eerste gitaar kopen? Wat zijn de voordelen en nadelen van een akoestische (western), klassieke (concert) en elektrische gitaar?

Gitaar kopen zoals Mick Thomson Slipknot?

Bijna iedere startende gitarist stelt zichzelf de vraag : begin ik met een elektrische gitaar, of een akoestische gitaar (western gitaar), of een klassieke gitaar (concert gitaar)? Met onze gitaarlessen bij Guitar Studio, stellen we vaak vast dat starters, die een gitaar op voorhand kopen zonder ons advies in te winnen, een klassieke gitaar kopen … “Want ik heb horen zeggen dat je eerst klassieke gitaar moet leren voordat je elektrische gitaar kan spelen.” Dit is inderdaad één van de vele verkeerd ingebakken opvattingen, dikwijls van mensen die geen muzikale ervaring hebben, en soms ook van klassiek geschoolde muzikanten die weinig notie hebben van hedendaagse muziek.

Velen beschouwen een elektrische gitaar eerder iets voor ruige rockers met lang en vettig haar :-)! Nog een verkeerde stelling die we vaak te horen krijgen : “een elektrische gitaar is veel duurder dan een akoestische’. Vergis je niet : een goede akoestische gitaar is veeeeel duurder dan een elektrische! Laten we even de belangrijkste zaken opsommen van 3 type gitaren.


Paco de Lucía

Een klassieke gitaar heeft een grote body en nylon snaren. Deze gitaar wordt meestal met de vingers getokkeld, klinkt eerder aan de doffe kant en wordt dan ook vooral gebruikt voor klassieke muziekstukken, maar ook voor jazz, flamenco, en zogenaamde kampvuurliederen. De hals is relatief breed en is niet zo handig om akkoorden, laat staan barré akkoorden te spelen. Zeker voor mensen met kleinere handen of korte vingers is dit niet aan te raden. Een klassieke gitaar heeft geen gitaarversterker nodig, en kan dus zo bespeeld worden. Voor een orkest of band kan er ofwel een pick-up in de gitaar geïnstalleerd worden, of een microfoon voor de gitaar geplaatst worden om te versterken via een PA (meestal via DI-box) of gitaarversterker.


Mick Thomson zoals The Edge U2?

Een akoestische gitaar heeft ook een grote body, maar de snaren bestaan uit staal en nikkel hetgeen reeds veel luider en scherper klinkt. Er bestaan nota bene ook koperen snaren voor personen met nikkelallergie! Deze snaren klinken tevens warmer … maar de prijs is ook warmer :-p! De hals is dunner dan die van een klassieke gitaar, waardoor dit beter geschikt is om akkoorden te spelen. Akoestische gitaren worden vaak voorzien van een pick-up waardoor deze eenvoudiger gestemd kan worden via een jack kabel, en tevens aan gitaareffecten en gitaarversterker aangesloten kan worden.

De muziekstijl van een akoestische gitaar is breder dan een klassieke gitaar. Hierop kan men stijlen spelen van klassiek, folk, jazz, country, blues, pop tot en met akoestische rock. Een akoestische gitaar kan net zoals een klassieke gitaar bespeeld worden zonder gitaarversterker. Het volume van een akoestische gitaar is al relatief hoog … dus denk aan je buren ;-p! Wanneer een akoestische gitaar aan een versterker aangesloten wordt, kunnen een bepaald aantal gitaareffecten gebruikt worden zoals modulatie effecten (chorus, flanger, phaser), echo (delay), hall effect (reverb), compression, etc. Heel wat van deze effecten maakt de klank warmer en ruimer.


Noel Gallagher Oasis

Een elektrische gitaar heeft een dunne en massieve of half massieve (semiakoestisch) body. De hals is veel dunner en toegankelijker voor kleine handen. Aangezien de body en gitaarnek veel kleiner uitvalt, is dit dan ook de meest compacte gitaar voorhanden. Semiakoestische gitaren zijn wel iets groter van formaat. Een elektrische gitaar maakt zeer weinig geluid … deze heeft absoluut een gitaarversterker nodig. Een voordeel is wel dat je hiermee stil kan oefenen : heel wat gitaar versterkers beschikken over een koptelefoon uitgang, en er bestaan zelfs zeer handige pocketversterkers waar enkel een koptelefoon kan aangesloten worden.

Super handig wanneer je om 3 uur ’s nachts je buren niet wil belasten met loeiharde gitaren … of zelfs voor onderweg, op de trein, in de wachtruimte, etc. We krijgen zelfs vaak te horen dat onze gitaarstudenten gitaar oefeningen doen achter de TV, gewoon zonder versterker en dus zonder geluid, en dan ook zonder ruzie met hun huisgenoten :-p. De elektrische gitaar is qua muziekstijl het meest allround type : hierop kan je stijlen spelen van klassiek, folk, jazz, pop, country, flamenco, rock, metal, grunge, blues, schlager, … quasi alle bestaande muziekstijlen. Door middel van gitaar effectpedalen kunnen zeer veel verschillende klanken gecreëerd worden. De snaren van een elektrische gitaar zijn tevens dunner en dan ook makkelijker in te duwen.


Mick Thomson zoals de Stratocaster van Mark Knopfler Dire Straits?

Ook de afstand tussen de frets en de snaren (action height) is kleiner bij een elektrische gitaar, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur uiteraard. Een opmerking die we vaak te horen krijgen van starters : ik heb gekozen voor een elektrische gitaar want naar het schijnt is dat makkelijker te spelen en te leren dan akoestisch of klassiek. Neen, neen en nog eens neen! Een gitaar is een gitaar, akoestisch of wat dan ook het maakt niet uit. Gitaar is, net zoals alle snaarinstrumenten, een moeilijk doch heel leuk en dankbaar instrument. Een elektrische gitaar is gewoonweg minder belastend voor gewrichten en spieren … dat is wat bedoeld wordt met “makkelijker te bespelen”. Het leerproces blijft identiek. Dus hierbij hebben we dan nog een laatste pluspuntje bovengehaald van elektrische gitaren : personen die last hebben van gewrichten of spieren kiezen sowieso best voor elektrisch!


Dus voordat je een muziekwinkel binnenstapt om een nieuwe gitaar te kopen, stel jezelf eerst de vraag welke stijlen je wil spelen. Is het richting klassiek, ietwat jazzy en een paar zogenaamde kampvuur liedjes, kies dan voor een klassieke gitaar. Verkies je eerder unplugged pop en rock liedjes, ietwat jazz, beetje folk, country, klassiek en kampvuur songs … ga dan voor een akoestische gitaar. Ben je een allround muziekliefhebber en wil alle muziekstijlen op gitaar kunnen spelen, of je wil steevast stijlen als funk, rock, metal of grunge spelen … kies dan zonder twijfel voor een elektrische gitaar.

In ieder geval, ga naar de muziekwinkel en probeer verschillende gitaren. Je zal snel merken dat er geen 2 identieke gitaren zijn. De ene elektrische gitaar is de andere niet … andere nek, andere body, ander gevoel, andere klank, andere frets, andere houtsoort, … noem maar op. Laat je niet op stang jagen door verkopers in muziekwinkels die niet liever hebben dat je binnenkomt en 2 minuten later terug buiten wandelt met een dure aankoop. Neem voldoende tijd en hou rekening met je budget!

Een gitaar is een stukje persoonlijkheid: kies een gitaar die bij je past en zelf mooi vindt!