Namen & noten van de snaren op gitaar (standaard tuning)

Wanneer je begint met gitaar te leren spelen, is het belangrijk om de namen en de noten te kennen van de snaren van een gitaar in standaard tuning. Een gitaar dient gestemd te worden voordat je begint te spelen. De namen van de snaren worden weergegeven op de gitaartuner, zowel in noten alsook in cijfers.

Vanop de dikste snaar (bovenste snaar) verder naar de dunste snaar (onderste snaar), krijgen de namen E, A, D, G, B en E, oftewel mi, la, re, sol, si en mi. Let wel, we hebben het hier over de standaard E-tuning op een zessnarige gitaar, en niet over alternatieve tunings zoals drop tunings, down tunings en open tunings.

Op stemapparaatjes (gitaartuners) zie je vaak zowel de naam van de noot alsook het nummer van de snaar staan.

Voor een 6-snarige gitaar is de bovenste of dikste E-snaar, snaar nummer 6. Vanaf de bovenste snaar (dikke snaar) wordt dit E (6), A (5), D (4), G (3), B (2) en E (1). De zesde en de eerste snaar zijn beide de letter of noot E (mi). Het enige verschil is dat de dunne E-snaar 2 octaven hoger klinkt dan de dikke E-snaar.

Sommige gitaartunes, de zogenaamde chromatische tuners, duiden meestal geen snaarnummers aan. Daar moet je wel opletten dat de letters overeenkomen met de snaar.

Hoe de namen van de snaren snel van buiten leren?
Simpel!
Onthoud gewoon dit zinnetje : “Een Aap Die Geen Bananen Eet”!