Muziek spelen maakt (nog) slimmer!

Muziek spelen maakt (nog) slimmer! Muziek spelen is goed voor de ontwikkeling, en maakt slimmer 🙂 !

Muziek spelen maakt (nog) slimmer!

Het is oude koek, om de zoveel tijd is er weer een journalist die oude artikels uit de schuif haalt en met een nieuwe foto post alsof ie het warm water ontdekt heeft. Maar bon, toch even het artikel posten, want het is inderdaad wetenschappelijk bewezen dat een instrument leren spelen een positief effect heeft op de ontwikkeling van een kind. Niet alleen bij kinderen, maar ook voor volwassen, zorgt muziek er voor dat de hersenen en motoriek continu getraind worden waardoor ouderen langer jong blijven van geest. Hieronder een fragment uit een artikel van het online magazine Nina (www.hln.be). Jammer genoeg slaat de schrijver van dit artikel de bal compleet mis met zijn/haar openingstitel : “Slimmer zonder moeite dankzij deze zes hobby’s”. Ai ai ai, overduidelijk iemand die zelf geen muziek speelt en geen sport beoefent :-/

Wil je ook in uw vrije tijd slimmer worden, zonder er veel moeite voor te moeten doen? Dan kan je misschien een van onderstaande hobby’s uitproberen. Wetenschappers hebben bewezen dat het aanleren van nieuwe vaardigheden kan bijdragen tot de creatie van zenuwbanen die de hersenen sneller Ă©n beter doen werken.

Piano spelen maakt slimmer

Muziek spelen stimuleert de creativiteit, analytische vaardigheden, het taalgevoel, de motoriek en zelfs het gevoel voor wiskunde. Diverse hersenonderzoeken hebben uitgewezen dat het bespelen van een muziekinstrument de hersenbalk verstevigt, die de twee hersenhelften met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat ze informatie kunnen uitwisselen.

De linker hersenhelft is onder andere verantwoordelijk voor ons taalgevoel, logica en realiteitszin, terwijl de rechterhelft instaat voor ruimtelijk inzicht, verbeelding en gevoelstoestand. Bij musicerende kinderen blijken beide helften sterker met elkaar verbonden te zijn. Dat komt door de activering van neuronen in de hersenen: er sterven minder neuronen af en er ontstaan betere verbindingen. Ongeacht de leeftijd is er een verband tussen een betere hersenbalk en de werking van het geheugen, het probleemoplossende vermogen en het algemene functioneren van de hersenen.