Artikel : Snaren demper / string damper (zoals oa de Gruv Gear Fret Wraps) – een handig hebbedingetje voor gitaristen en bassisten ?

Er zijn bepaalde songs of passages waar een snaren demper (string damper) nuttig is om bijgeluiden te minimaliseren. Vooral in de studio, soms ook voor live erg handig. Ik spreek dan bijvoorbeeld over two hand tappings waarbij je geen geluid van open snaren wil hebben, of een hele korte en doffe dampened strumming in de stijl van Milky Chance of Ed Sheeran. Om de snaren te dempen heb je verschillende mogelijkheden, ik weef bijvoorbeeld een zakdoek tussen de snaren – heel effectief maar te tijdrovend voor live. Handiger is een haarband of haarelastiek die breed genoeg is, maar die moet je over de kop kunnen schuiven – niet altijd zo makkelijk met mijn Fender Stratocaster z’n grote vintage headstock. Jennifer Batten heeft bijvoorbeeld ook een goede oplossing, een string damper die je kan vastklikken wanneer nodig, maar die moet je met 2 schroeven in de head net achter de kam vastboren.

Jennifer-Batten-String-Damper
Jennifer-Batten-String-Damper

Hey, wait, een gitaar is voor mij heilig! Daar boor je toch niet zomaar gaten in? Dus dit laatste was helemaal geen optie. Tot ik reclame zag over de Gruv Gear Fret Wraps, een string damper die je snel en eenvoudig met velcro kan bevestigen. Wow, een goed idee, dat is de oplossing! Er zijn 3 maten beschikbaar, small, medium en large, afhankelijk van de neck die je hebt (elektrische gitaar met 6-snaren of meer, akoestische gitaar, basgitaar met 4-5-6 snaren, etc). Nog even twijfelen want … shit zeg die dingen kosten 35 euro! Ja, 35 Euro voor een euh … veredelde haar elastiek. Maar hey, het is wel veel geld, maar zoiets handig en tijdsbesparend mag wel geld kosten – dus snel en impulsief bestellen bij Music Store! Ik bestelde de small versie want die is, zoals ik kon lezen, gepast voor elektrische 6-snarige gitaren en akoestische (western) gitaren. Snel, sneller, snelst … de dag erna had ik ze al in huis, die te gekke snaren dempers in neutraal zwart.

Gruv-Gear-Fret-Wraps-String-Damper
Gruv-Gear-Fret-Wraps-String-Damper

Blij als een klein kind die z’n Sinterklaas cadeautje uitpakte, had ik de Fret Wraps eindelijk in m’n handen 🙂 ! Maar de eerste vraag die plots in me opkwam : waarom, waarom in godsnaam zitten er 3 dezelfde maten in 1 verpakking? Waarom 35 Euro voor 3 stuks en niet gewoon 12 euro voor eentje? Waarom niet 3 verschillende maten in 1 verpakking, zou toch logischer zijn? In de reviews bij Music Store stond een positieve recensie, maar die persoon gaf één opmerking waarbij ik m’n wenkbrauwen even fronste : er was één van zijn 3 Fret Wraps gescheurd, maar hij had er misschien niet zo hard aan mogen trekken zei hij al lachend. Euhm, wacht eens even, die dingen dienen toch om aan te trekken en aan te spannen of niet soms? Wel beste vriend, ik kan je geruststellen, toen ik die string dampers uitpakte was de goedkope kwaliteit het eerste wat me opviel. Je mag er inderdaad niet te veel aan trekken, want ofwel lost de naad, ofwel scheurt het materiaal. Het kussentje daar trek je zonder moeite de pluizen en draden uit. Ah, een eerste mysterie opgelost : dus DAAROM zitten er 3 dezelfde in 1 verpakking! Zucht, dan maar heel voorzichtig deze demper vastmaken aan m’n akoestische gitaar, want daarvoor kocht ik die eigenlijk – om wat genre Ed Sheeran covers te spelen. Het volgend probleem was dat het stukje velcro om vast te haken of op te spannen erg kort was, dus heel hard kan je die demper niet opspannen want het lost makkelijk. Na wat gesukkel stond de Fret Wrap er eindelijk op. Na een beetje strummen en uitproberen, stelde ik vast dat het demp kussen eigenlijk niet heel goed dempt, toch nog veel bijgeluiden doorgaf, en dat de 2 buitenste E-snaren amper gedempt zijn. Het kussentje is net iets te smal of te kort … hey, ik heb toch de demper voor een akoestische gitaar gekocht? Dus je koopt alvast beter de medium (voor basgitaar en 7-string gitaar) indien je deze voor akoestische gitaar wil gebruiken. Ontgoocheld en met ondertussen m’n barometer op donderwolken, probeer ik de dempers dan op m’n 6-snarige elektrische gitaar. Voor strumming stoot ik op hetzelfde probleem, je krijg het onvoldoende gedempt. De website van Gruv Gear stelt voor : zet 3 dempers op de neck om beter te dempen! Haha, en waar zet ik dan nog m’n vingers als de gitaarhals vol dempers staat??? Voor lichtere aanslagen zoals two hand tappings, doet dit dingetje absoluut wel z’n werk, toppie zonder twijfel! Maar after all, ik begrijp niet waarom dit zo veel geld kost. Het is gewoonweg peperdure goedkope rommel. Moest dit 1 Euro per stuk kosten kreeg dit van mij een 10 op 10. Maar voor bijna 12 Euro per stuk is dit pure oplichting! Volgens mij wordt dit in China gemaakt voor amper 10 Eurocent. De Gruv Gear Fret Wraps zijn echt niet aan te raden !

Conclusie : zoek je een goede string damper voor gitaar of basgitaar? Koop dan een pakje haarbanden of elastieken voor een paar Euro!

Haar-bandjes-elastieken-snaar-demper-string-damper
Haar-elastieken-snaren-demper

PS : collega Paul Driessen heeft me trouwens heel goede tips gegeven om met een hardplaatje en zachte schuimstrips een self-made string damper te maken. Wat je zelf doet doe je meestal beter, en gelijk heeft ie! Handig en effectief, dank je Paul. Hier is een link naar een video waar hij een demonstratie geeft op zijn gitaar: Paul Driessen – String Damper